Het duizelt me in de kop!

Juli 2021…

Dit is één van de fantastische Lunterse uitdrukkingen die een oudere, Lunterse dame onlangs bezigde in mijn behandelkamer. Deze dame had last van BPPD. 

Dit staat voor Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid, waarbij benigne betekent dat het onschuldig is en paroxysmaal dat het in aanvallen optreedt. BPPD is de meest voorkomende vorm van draaiduizeligheid. In de helft van de gevallen weten we niet wat de oorzaak is. Het komt het meest voor bij vrouwen van middelbare leeftijd.

BPPD is een kortdurende draaiduizeligheid. Hij komt op bij bepaalde bewegingen van het hoofd, bijvoorbeeld bij voorover buigen, omhoogkijken, gaan liggen in bed of omdraaien in bed. Meestal gaat deze aandoening binnen 4 weken vanzelf over. De klachten houden gewoonlijk niet langer dan 1 minuut aan. Sommige mensen worden er misselijk van en moeten soms zelfs overgeven. 

Het advies is om vooral te blijven doen waar u mee bezig bent. In het verkeer moet u uiteraard wel oppassen. 

In het evenwichtsorgaan (het bot naast uw oor) zit een soort vloeistof die met uw hoofd meebeweegt. De klachten worden veroorzaakt door een soort kalkgruis in die vloeistof dat zich niet op de juiste plek bevindt en de boel verstoort.

Bij de meeste mensen is behandeling niet nodig, maar in sommige gevallen werkt een simpele manoeuvre, uitgevoerd door uw huisarts of uw fysiotherapeut, erg snel en eenvoudig. Uw huisarts, of fysiotherapeut die hierin aanvullend geschoold is, kan prima bepalen of u met deze Epley manoeuvre geholpen kan worden. Bij Therapeutisch Centrum Lunteren zijn 3 collega’s geschoold hierin. 

U zult aansluitend op deze behandeling wel een paar nachten zittend moeten slapen…. Anders gaat het gruis weer verkeerd zitten!

Groet en fijne vakantie gewenst!

Pieter Vaessen

Fysiotherapeut / Manueel therapeut