ProMuscle, hét leefstijlprogramma voor 65+’ers

Merkt u dat bewegen lastiger wordt? Wilt u graag fit en vitaal blijven en bent u ouder dan 65 jaar? Meldt u dan aan voor het ProMuscle programma!

Veel ouderen merken dat ze meer last krijgen bij het bewegen. Op de fiets stappen, in de tuin werken, traplopen, opstaan vanuit gehurkte positie en vanuit een stoel zijn hier voorbeelden van. Vaak ligt de oorzaak hiervan in een gebrek aan spierkracht in de grote spiergroepen van ons lijf. Bij iedereen die ouder wordt neemt de spierkracht en spiermassa af. Om zo lang mogelijk fit te blijven is het belangrijk deze afname te vertragen. Spierkrachttraining en verhogen van de eiwitinname zijn de belangrijkste factoren om dit proces af te remmen. De Wageningen Universiteit heeft in samenwerking met de Universiteit van Utrecht het ProMuscle programma ontwikkeld. 

ProMuscle is de gecombineerde leefstijlinterventie voor ouderen (65+) die spierkrachttraining combineert met het verhogen van de dagelijkse eiwitinname. 

In samenwerking met Annemieke Zeilstra van Diëtisten Midden Nederland gaan we dit programma aan gaan bieden. Pieter, Geke en Annemieke hebben een opleiding gevolgd om dit programma verantwoord te kunnen aanbieden.

ProMuscle is een 12 weken durend programma. Tijdens het programma krijgt u 2 keer per week progressieve spierkrachttraining onder begeleiding van Geke of Pieter. Deze training wordt persoonlijk afgestemd.

Daarnaast zijn er drie consulten met diëtiste Annemieke om, met adviezen op maat, de eiwitinname te verhogen naar ongeveer 25 gram per maaltijd. Ook dit wordt persoonlijk afgestemd.

Na deze 12 weken wordt u gestimuleerd en begeleid om de gezonde leefstijl vol te houden. U kunt doorstromen naar een ander passend beweegaanbod in Lunteren of blijven trainen in een medische trainingsgroep bij ons op de praktijk.

De diëtist zal groepsbijeenkomsten organiseren in de vorm van workshops en/of een individuele check–up.

Het programma is bewezen effectief en is opgenomen in de database ‘gezond leven’ van het RIVM. In eerder onderzoek is ProMuscle effectief gebleken in het verbeteren van spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren.

Samengevat: 

Het leefstijlprogramma ProMuscle bestaat uit 2 periodes van 12 weken.

Eerste periode van 12 weken:

  • 2 x per week een groepsles krachttraining van 1 uur onder leiding van Geke (maandag 10.00 – 11.00 uur) of Pieter (donderdag 10.00 – 11.00 uur).
  • Individuele gesprekken met diëtist Annemieke Zeilstra met adviezen op maat om per hoofdmaaltijd 25 gram eiwit te consumeren. 

Tweede periode van 12 weken:

  • Doorstroom naar sportlessen bij een reguliere sportaanbieder of medische trainingstherapie.
  • Deelname aan de cursus ‘Fit met eiwit’, met theorie over gezonde voeding en het belang van eiwitten, en kooklessen/praktijklessen rond eiwitrijk ontbijt, lunch en avondeten

De kosten van het trainingsprogramma van de fysiotherapeut bedragen €200. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De bijdrage voor de eerste periode bij de diëtist is €140 per persoon. Deze kosten kunnen vaak wel bij de zorgverzekeraar worden ingediend, maar gaan wel ten koste van het eigen risico.

Het sporten vind plaats op maandag en donderdag van 10.00 tot 11.00 uur. Doet u mee? Meld u aan! (0318-487004 of info@fysiotcl.nl)