ProMuscle, hét leefstijlprogramma voor 65+’ers

Merkt u dat bewegen lastiger wordt? Wilt u graag fit en vitaal blijven en bent u ouder dan 65 jaar? Meldt u dan aan voor het ProMuscle programma bij Therapeutisch Centrum Lunteren en Di-eetgezond!

Veel ouderen merken dat ze meer moeite ervaren bij het bewegen. Op de fiets stappen, in de tuin werken, traplopen, opstaan vanuit gehurkte positie of vanuit een stoel zijn hier voorbeelden van. Vaak ligt de oorzaak hiervan in een gebrek aan spierkracht in de grote spiergroepen van ons lijf. Bij iedereen die ouder wordt nemen de spiermassa en kracht af. Om zo lang mogelijk fit te blijven is het belangrijk deze afname te vertragen. Spierkrachttraining en het verhogen van de eiwitinname zijn de belangrijkste factoren om dit proces af te remmen. De Wageningen Universiteit heeft hiervoor in samenwerking met de Universiteit van Utrecht het ProMuscle programma ontwikkeld.

ProMuscle is de gecombineerde leefstijlinterventie voor ouderen (65+) die spierkrachttraining combineert met het verhogen van de dagelijkse eiwitinname.

In Lunteren hebben de fysiotherapeuten van Therapeutisch Centrum Lunteren en de diëtist van Di-eetgezond de handen ineengeslagen om dit programma aan te bieden aan de ouder wordende Lunteranen. Pieter Vaessen, Geke van Houten en Aafke Hermsen hebben een opleiding gevolgd om dit programma verantwoord te kunnen aanbieden.

ProMuscle is een 12 weken durend programma. We starten met een gezamenlijke bijeenkomst waarin we de eerste informatie delen en laten zien waar u traint. Vanaf 8 april krijgt u 2 keer per week progressieve spierkrachttraining onder begeleiding van een ervaren fysiotherapeut van Therapeutisch Centrum Lunteren. Pieter en Geke verzorgen dit samen.

Daarnaast zijn er nog individuele consulten met diëtist Aafke of Kim van Di-eetgezond om, met adviezen op maat, de eiwitinname te verhogen naar 25 gram per maaltijd.

Na deze 12 weken worden de deelnemers gestimuleerd en begeleid om de gezonde leefstijl vol te houden. Zij kunnen hierbij doorstromen naar een ander passend beweegaanbod in Lunteren of blijven trainen in de huidige vorm. Daarnaast kunnen terugkommomenten plaatsvinden met de diëtiste.

Het programma is bewezen effectief en is opgenomen in de database ‘gezond leven’ van het RIVM. In eerder onderzoek is ProMuscle effectief gebleken in het verbeteren van spierkracht, spiermassa en fysiek functioneren. Ook bij de eerste groep, die dit programma in 2023 heeft gevolgd bij ons, hebben we een flinke toename in kracht en functie gemeten.

Samengevat:

Het leefstijlprogramma ProMuscle bestaat uit 2 periodes van 12 weken.

Eerste periode van 12 weken:

  • 2 x per week een groepsles krachttraining van 1 uur onder leiding van een fysiotherapeut bij Therapeutisch Centrum Lunteren (ma + do van 10-11 uur).
  • Individuele gesprekken met diëtiste Aafke Hermsen of Kim van Londen met adviezen op maat om per hoofdmaaltijd meer eiwit te consumeren.

Tweede periode van 12 weken:

  • Doorstroom naar sportlessen bij een reguliere sportaanbieder of fysiotherapiepraktijk.
  • Consulten met theorie over gezonde voeding en begeleiding op maat om de eiwitinname op peil te houden.

De kosten van het trainingsprogramma bij ons bedragen €250. Deze worden niet vergoed door de zorgverzekeraar. De bijdrage voor de eerste periode bij de diëtist is rond de €160 per persoon, afhankelijk van uw zorgverzekeraar. Deze kosten worden vergoed vanuit de basisverzekering, maar gaan wel ten koste van het eigen risico.

In het najaar zal weer een nieuwe groep van start gaan. 

We kunnen een groep starten bij minimaal 7 aanmeldingen.

Doet u mee? Meld u aan! (0318-487004 of info@fysiotcl.nl)