Heeft u moeite om uw bloedglucosewaarde op peil te houden? Bent u bang dat u een hypo krijgt wanneer u zich inspant? Weet u dat u meer controle over uw lichaam kunt krijgen als u meer beweegt? Bewegen is gezond en helpt klachten bij diabetes voorkomen. Bovendien vermindert het de kans op hart- en vaatziekten.
Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met TNO een beweegprogramma gemaakt voor mensen met diabetes type 2. Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks te bewegen en vooral te blijven bewegen.
Wat kan de fysiotherapeut voor u betekenen?
De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en een aantal testen. Hierdoor kan een beweegprogramma op maat aangeboden worden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.
Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen. Wat levert het beweegprogramma u op? Controle over uw bloedglucosewaarde tijdens bewegen, verbeterde conditie en verantwoord bewegen!
Het beweegprogramma duurt in totaal een jaar (52 weken) en bestaat uit drie stappen:
Stap 1: Eerste gesprek en testen
Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2
Stap 3: Dagelijks bewegen
Stap 1: Eerste gesprek en testen
Wanneer u de eerste stap zet, plannen we een intakegesprek en neemt de therapeut een korte vragenlijst met u door. Vervolgens worden er enkele testen uitgevoerd; een beweegervaringstest, een conditietest en een aantal fitheidtesten.
Op basis van uw medische gegevens en de informatie uit de testen kan uw fysiotherapeut u adviseren deel te nemen aan het beweegprogramma, ergens anders te gaan trainen of u verwijzen naar uw huisarts of specialist.
Stap 2: Beweegprogramma diabetes type 2
Na uw eerste gesprek en testen kunt u eventueel instromen in het beweegprogramma. U start in een groep en doorloopt een voor u gemaakt schema waarbij de belasting geleidelijk wordt opgebouwd. Hoe dit programma eruitziet, is afhankelijk van uw conditie bij aanvang van het programma, maar ook van wat u uiteindelijk wilt bereiken.
Stap 3: Dagelijks bewegen
Tijdens het beweegprogramma diabetes 2 heeft u geleerd om zelfstandig en gezond te bewegen. Na twaalf weken kijkt uw fysiotherapeut samen met u naar de resultaten van het beweegprogramma. De fysiotherapeut adviseert u dan welke vormen van bewegen het beste bij u passen en wat voor u mogelijk is. U blijft dan 1x per week samen met de groep onder begeleiding sporten en gaat daarnaast 2x per week zelf aan de slag. Na 6 maanden en 12 maanden volgt opnieuw een evaluatie van de resultaten.
Binnen onze praktijk is Barbara Roordink speciaal opgeleid om deze groep te behandelen en begeleiden.