Fysiotherapie

Deskundige van ons dagelijks bewegen
Het menselijk lichaam is een verbazend knap en goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten waar we dagelijks op moeten kunnen rekenen. Lopen, staan, springen, bukken, het zijn vaak volkomen vanzelfsprekende bewegingen. Dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is, beseft u pas wanneer u ergens last van krijgt. Als het lichaam even niet meewerkt.

Degene die daar alles van afweet, is de fysiotherapeut. De deskundige van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kunt u terecht voor de behandeling van klachten, maar ook om (ergere) klachten te voorkomen. Hieronder leest u meer over wat de fysiotherapeut doet, hoe een behandeling in z’n werk gaat en hoe de kwaliteit ervan gewaarborgd is. Kortom, een nadere kennismaking met onze specialisten.

Voor wie is de fysiotherapeut
Jaarlijks gaan er ongeveer 2,5 miljoen mensen, jong en oud, naar de fysiotherapeut. Omdat ze klachten hebben vanwege hun houding of omdat een beweging problemen oplevert. Het kan gaan om sportblessures, klachten opgedaan tijdens het werk, klachten vanwege een ongeval of ziekte, een verkeerde beweging of simpelweg omdat het lichaam ouder wordt. Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt u zodat u weer zo goed mogelijk uw dagelijkse leven kunt voortzetten. Gewoon boodschappen doen, op een verantwoorde manier sporten, weer aan het werk of veilig thuis kunnen blijven wonen. U leert hoe u door verantwoord te bewegen verdere problemen kunt voorkomen of beperken.

Uw fysiotherapeut adviseert, behandelt en begeleidt
Afhankelijk van uw situatie gaat u voor uw behandeling naar de praktijk of komt de therapeut bij u thuis of naar de instelling waar u verblijft.

Een behandeling duurt ongeveer een half uur per keer. Bij de eerste afspraak vormt de fysiotherapeut een zo volledig mogelijk beeld van uw klachten, door u eerst te onderzoeken en vragen te stellen. Op basis daarvan kan de fysiotherapeut samen met u een behandelplan opstellen. Dit is maatwerk en daarom duurt deze eerste afspraak langer. Bij voorkeur plannen we naast een afspraak voor de intake aansluitend ook een afspraak voor een eerste behandeling. Dit hangt natuurlijk wel af of er voldoende ruimte is in de planning van uw therapeut. Deze behandeling kan afhankelijk van uw klachten bestaan uit uitleg, adviezen, oefeningen of een fysieke behandeling door de therapeut.

Veel fysiotherapeuten werken bij bepaalde aandoeningen met vaste richtlijnen als basis, maar uiteindelijk is elk mens weer anders. Elke klacht is anders en elk lichaam reageert anders. Daarom is elk behandelplan maatwerk.

Een belangrijk onderdeel van de behandeling is vaak oefentherapie. Deze is bedoeld om de bewegingsmogelijkheden van gewrichten te beïnvloeden en spierkracht te vergroten. En ook om een betere houding aan te leren, een beter evenwicht te realiseren en soms om een betere ademhalingstechniek te leren of te ontspannen. Als onderdeel van de behandeling doet u zelf oefeningen thuis. Deze worden toegespitst op uw situatie en mogelijkheden. Het gaat erom dat u zich ervan bewust wordt wat de beste manier van bewegen is en vertrouwen krijgt in uw lichaam. Ter ondersteuning van de oefentherapie kan de fysiotherapeut ook gebruik maken van massage en mobilisaties.

De fysiotherapeut heeft vaak ook de functie van coach; geeft (preventief) advies en voorlichting. Door gerichte begeleiding leert u voldoende en verantwoord te bewegen. Zo wordt u zich ervan bewust wat wel goed is en wat problemen veroorzaakt. Dit om herhaling of verergering van uw klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat.

Het is belangrijk dat u zelf actief meewerkt aan het verminderen van uw klachten. Bijvoorbeeld door oefeningen te doen of (tijdelijk) minder of anders te belasten. Daarnaast is het van belang dat u goed aangeeft wat u voelt en uitleg vraagt wanneer iets niet duidelijk is. Goede communicatie tussen u en uw fysiotherapeut is cruciaal voor uw herstel.

Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie
Patiënten hebben de wettelijke mogelijkheid om zonder verwijzing van een arts naar de fysiotherapeut te gaan. Als een patiënt zich aanmeldt zonder verwijzing zal er een screening uitgevoerd worden. Tijdens de screening verzamelt de fysiotherapeut gegevens die nodig zijn voor het nemen van een beslissing of verder fysiotherapeutisch onderzoek al dan niet geïndiceerd is. De fysiotherapeut zoekt naar voor hem of haar bekende patronen. Wat een herkenbaar patroon is, hangt af van onder andere ervaring en aanvullende scholing. Dit kan dus per fysiotherapeut verschillen.
Na een screening vragen we uw toestemming om de huisarts op de hoogte te brengen van uw klachtenbeeld.

Voor fysiotherapeutische behandeling aan huis en bij sommige chronische aandoeningen is vaak wel een verwijzing van een arts nodig.

Check voor alle zekerheid uw zorgverzekering
Informeert u voor alle zekerheid bij uw zorgverzekeraar hoe fysiotherapie in uw geval wordt vergoed. Dit is afhankelijk van het aanvullende pakket dat u al dan niet hebt afgesloten.

Kijk op www.defysiotherapeut.com