Litteken/ fascie behandeling

Wat is de fascie?
Iedereen weet dat het lichaam bestaat uit spieren, botten, bloedvaten, zenuwen… De fascie is veel minder bekend. Menigeen heeft van deze structuur nog nooit gehoord.

De fascie (of fascia) is een 3-dimensionaal bindweefselnetwerk dat alles in ons lichaam met elkaar verbindt. Het zit als een soort vlies om alle spieren, botten, zenuwen, en organen heen. Het bindweefselnetwerk stopt niet, maar loopt van top tot teen door. Het maakt het lichaam tot een samenhangend, functionerend geheel.

Als de fascie ontspannen is en goed voorzien van water, kan het lichaam optimaal functioneren. De fascie zorgt ervoor dat alles goed ten opzichte van elkaar kan bewegen en glijden. Het faciliteert dus bewegingen in je lichaam.

Door een trauma, operatie, bestralingen, blessure, maar ook bijvoorbeeld stress of veel eenzijdige belasting, kan de fascie minder soepel worden of vast gaan zitten. Dit heeft gevolgen voor de doorbloeding en het functioneren van het betrokken gebied. Problemen die kunnen ontstaan zijn bewegingsbeperkingen, pijn, stijfheid, maar ook vochtophopingen (oedeem).

Fascietechnieken
Door speciale handgrepen (fascietechnieken) toe te passen, wordt de balans binnen het fascie netwerk weer teruggebracht. De verklevingen van het bindweefsel worden losgemaakt en het verschuiven van de fascie wordt gestimuleerd. Hierdoor worden de klachten verminderd of opgeheven. Dit heeft ook direct een positieve invloed op de doorbloeding van weefsels en de werking van het lymfesysteem.

Deze therapie wordt onder andere toegepast bij: 

  • Oedeem.
  • Fibrose (verhardingen bij oedeem of bestraling).
  • Littekenweefsel (zowel ‘oude’ als ‘nieuwe’ littekens).
  • Bewegingsbeperkingen na bestralingen.
  • Bewegingsbeperkingen na een operatie.

Geke van Houten is opgeleid in het toepassen van fascietechnieken volgens de methode van Willie Fourie.