De schouder
De schouder is een complex gewricht. Dit komt doordat de schouder een extreme vorm van bewegingsvrijheid kent. Het is het meest beweeglijke gewricht in ons lichaam. Om toch voor voldoende stabiliteit te zorgen zit er om de botstukken van de schouder een heel netwerk van gewrichtsbanden, ligamenten en spieren.
Bij het volledig omhoog bewegen van de arm beweegt niet alleen het gewricht van bovenarm (humerus) met schouderblad (scapula) mee, maar ook het gewricht tussen sleutelbeen (clavicula) en borstbeen, tussen sleutelbeen en schouderblad en tussen ribbenkast en schouderblad. Daarnaast zijn de nek- en borstwervels en de bovenste ribben betrokken bij deze beweging. Erg complex, dus.
Als één van de gewrichten niet goed functioneert kan dit daardoor weer leiden tot een probleem in de hele bewegingsketen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle spieren die invloed hebben op de bewegingen van de schouder.
Om tot een goede en effectieve behandeling te komen is een specialistische kijk op het lichaam nodig, waarbij alle mogelijke verstorende aspecten uit de keten meegenomen moeten worden in de behandeling.
Schouderklachten
Als je schouderklachten hebt, kunnen die na enige tijd vanzelf overgaan, maar er zijn ook genoeg mensen met langdurige of terugkerende schouderklachten. Daarnaast komen schouderklachten als gevolg van een ongeluk/trauma vaak voor. Een luxatie van je schoudergewricht (‘uit de kom’) of een fractuur van de bovenarm zijn bekende voorbeelden. Soms worden deze klachten zonder operatie behandeld en soms is een operatie noodzakelijk.
Schouderfysiotherapie
Mocht je niet vanzelf van je schouderklachten herstellen of ben je aan je schouder geopereerd? Dan zorgt de schouderfysiotherapeut voor specifieke begeleiding in de vorm van diagnostiek en behandeling. Je kunt voor behandeling van onder andere de volgende problemen bij ons terecht:
- Bursitis, of slijmbeursontsteking
- Clavicula (sleutelbeen) fractuur
- Frozen shoulder
- Hill Sachs laesie
- Humerus (bovenarm) fractuur
- CRSP (cuff related shoulder pain). Dit is pijn in de kleine schouderspieren/ pezen.
- Labrum laesie
- Nabehandeling rotator-cuff repair/ rotator cuff laesie
- Parsonage-Turner syndroom (neuralgische amyotrofie)
- Scapula dyskinesie
- Schouderinstabiliteit
- Schouderluxatie
- Thoracic outlet syndrom
Schouderklachten worden in Therapeutisch Centrum Lunteren bij voorkeur door onze twee schouderfysiotherapeuten behandeld. Marcella Meijer en Pieter Vaessen zijn beide lid van het Schoudernetwerk Gelderse Vallei en van Schoudernetwerk Nederland. Binnen het netwerk van de Gelderse Vallei hebben zij regelmatig overleg met collega-schouderfysiotherapeuten, met de orthopeden en schouderchirurgen van Ziekenhuis Gelderse Vallei en volgen zij gezamenlijk scholingen. Zowel Marcella als Pieter volgen vaak aanvullende cursussen om zich verder te bekwamen in hun specialisatie. Omdat Marcella als sportfysiotherapeut is geregistreerd en Pieter als Manueel therapeut kunnen ze (bijna) alle (combinaties van-) schouderklachten goed behandelen. En vanwege het feit dat Therapeutisch Centrum Lunteren een grote praktijk is, kunnen ze veel schouderpatiënten zien en hebben veel ervaring met deze groep patiënten.
De behandeling
Schouderklachten worden bijna altijd door middel van oefentherapie behandeld. Massagetherapie wordt in sommige gevallen ook ingezet, evenals manueeltherapeutische technieken om gewrichten beweeglijker te maken. Sporadisch zal de manueeltherapeut (vaak Pieter) een wervelgewrichtje of rib-wervelverbinding ‘manipuleren’ of ‘kraken’. Dit gebeurt natuurlijk alleen als het nodig is en als u daar expliciet toestemming voor geeft.
Bijna alle schouderklachten reageren goed op oefeningen. Vaak laten we u thuis oefenen, bv met een bal, een elastiek of een gewichtje, maar u gaat soms ook bij ons de oefenzaal in. Dit hangt af van wat u van uw schouder verlangt. Het maakt namelijk nogal uit of u (top-) sporter bent of dat u graag weer in de tuin wat wilt snoeien. Deze doelen leggen we na onze intake vast in een behandelplan wat met u overeengekomen wordt.