Veel mensen hebben klachten van hun armen of benen als gevolg van problemen met de doorbloeding of het lymfestelsel. Een therapeutisch elastische kous (TEK) kan in zo’n geval nodig zijn en klachten verlichten.
Klachten
Klachten waarvoor een TEK voorgeschreven kan worden kunnen bestaan uit oedeem (vochtophoping), pijn, kramp of een zwaar of vermoeid gevoel. Deze problemen worden vaak veroorzaakt door aandoeningen aan bloed- en lymfevaten. Bijvoorbeeld spataderen (varices), trombose en hart- en vaatproblemen (chronische veneuze insufficiëntie). Vochtophoping in armen of benen kan ook ontstaan als gevolg van een operatie, chemotherapie, bestraling, infectie (wondroos), door een zwangerschap of een ongeval.
Werking
Therapeutisch elastische kousen oefenen een gecontroleerde druk van buitenaf uit, zodat de bloedvaten worden ondersteund. Het terugstromen van het vocht naar de lymfe- en bloedvaten wordt gestimuleerd en afvalstoffen worden beter afgevoerd. Op deze manier wordt oedeem en de gevolgen van langdurig oedeem voorkomen, verminderd en bestreden.
Verschillende uitvoeringen
Therapeutisch elastische kousen worden ook vaak steunkousen genoemd. Dit is niet helemaal de juiste benaming. Steunkousen zijn kousen met een drukklasse 1. Deze kousen geven alleen steun, waarmee hele lichte problemen kunnen worden verminderd. Deze kousen kunnen bij het Therapeutisch Centrum Lunteren besteld worden, maar worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Therapeutisch elastische kousen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren, maten en drukklassen (drukklasse 2, 3 en 4). Daarbij kan een keus gemaakt worden uit kousen met lage, normale of hoge weerstandscoefficient of elasticiteitscoefficient. Deze eigenschappen van de kous bepalen de mate waarin de kous oedeemvorming tegenhoudt en kan voorkomen. Welke kous voor de patiënt geschikt is, wordt bepaald door meerdere factoren;
- De ernst van uw medische indicatie
- Eventuele nevenpathologie
- Leeftijd
- Beroep/ levensstijl
Het dragen van therapeutisch elastische kousen wordt gezien als therapie en wordt vergoed vanuit de basisverzekering door alle zorgverzekeraars in Nederland. Deze vergoeding gaat wel ten koste van uw eigen risico.
Als een patiënt bedlegerig is worden er geen extra kosten in rekening gebracht voor het aanmeten van de kousen bij de patiënt thuis. Echter als de patiënt wel in staat is om naar de praktijk te komen, maar er toch aan huis aangemeten moet worden, wordt een eigen bijdrage van € 25,00 in rekening gebracht, die de patiënt niet vergoed krijgt.
Wanneer uw arts heeft vastgesteld dat er een TEK aangemeten moet worden, dan kunnen wij als gespecialiseerde fysiotherapeuten u verder helpen. Wij kunnen kousen aanmeten en verstrekken uit de assortimenten van alle gerenommeerde fabrikanten.
Geke van Houten is onze oedeem- en oncologiefysiotherapeut. Zij kan de hele oedeembehandeling verzorgen en u adviseren in de keuze van de juiste kous. Zij heeft voor het aanmeten van de kousen een opleiding gevolgd bij Fysiotek (www.fysiotek.nl), de leverancier van therapeutisch elastische kousen.