Oktober 2020…
‘Als ik bij de voordeur sta, kan ik mijn plas niet meer ophouden’
‘Als ik hoest verlies ik zo maar een scheut urine’
‘Ik ga niet meer op visite, straks ruiken ze me’
‘Soms moet ik wel 10x per dag naar het toilet voor ontlasting’
Herkent u een van deze klachten? Misschien bij uzelf, misschien bij iemand die u kent? Incontinentie, niet direct iets dat je tijdens een koffievisite bespreekt. Ook ga je daarvoor niet gauw naar de dokter, vervelend om over te praten en er valt toch niet veel aan te doen.
Dat laatste is niet helemaal waar. Veel van deze klachten hebben te maken met stress en een gehaast leven. Ook zware buikoperaties of zware bevallingen kunnen op den duur het normale toiletgedrag ernstig verstoren. Spieren spelen een belangrijke rol bij toiletbezoek. Deze spieren zitten onder in de buik (in het bekken). Soms moet je ze aanspannen maar veel vaker zijn ze te gespannen en juist de oorzaak van incontinentieklachten.
Over het goed gebruik van de bekkenspieren kan een fysiotherapeut u meer vertellen. En ook in de praktijk leren hoe u ze op een goede manier gebruikt. De bekkenfysiotherapeut is daar zelfs in gespecialiseerd. Deze kan u veel leren en uitleggen over hoe je het beste kunt plassen en wat de beste houding op het toilet is. Soms is een inwendig onderzoek nodig om te meten hoe de spanning van de spieren is en of er mogelijk sprake is van een verzakking, maar dat is niet altijd nodig.
Zo is het mogelijk zelf iets aan incontinentieklachten te doen zodat ze uw sociale leven niet meer zo beïnvloeden. Praat er eerst eens met uw huisarts over, die kan u zo nodig verwijzen naar een bekkenfysiotherapeut. Ook is het mogelijk om zelf een afspraak te maken bij een bekkenfysiotherapeut.