Het nieuwe sportseizoen…

September 2020…

Opeens moesten we door het Coronavirus thuisblijven. De fietstocht naar school en de wandeling vanaf het station naar ons werk bleven achterwege. Ook sporten bij de sportschool en sportvereniging mocht niet meer; een hele vroege stop van het sportseizoen. Dit werd niet altijd gecompenseerd door workouts thuis, een wandeling of een rondje hardlopen. Een verminderde conditie, afbraak van spiermassa en een toename van coronakilo’s was vaak het gevolg. 

Nu begint het nieuwe sportseizoen en wordt het tijd om de sportroutine weer op te pakken. Hoe doe je dit op een verantwoorde manier, zonder overbelast te raken en blessures op te lopen? 

Heel belangrijk is dat je niet meteen als een gek aan de gang gaat. Ben je van de springsporten (volley, basketbal)? Dan doe je er goed aan ruim voor de start van het seizoen enkele minuten per dag touwtje te springen om de pezen een beetje te laten wennen aan het springen. Ben je voetballer? Ga dan eerst weer een paar keer hardlopen en sluit af met een aantal rustige sprintjes. Zorg dat je, voordat je weer vol gaat rennen en schieten, een goede warming up doet waarbij het zweet op je voorhoofd staat. 

Een opgewarmd lichaam is minder gevoelig voor overbelasting, omdat het bindweefsel van de spieren en pezen elastischer is dan als het nog koud is. Kortom, geef jezelf de tijd om het sporten weer rustig op te bouwen naar je oude sportniveau.

Naast sporten is rust en gezonde voeding belangrijk om je lichaam te laten herstellen. Zorg tot slot voor juiste kleding en schoenen, passend bij jouw sport. Dit maakt het sporten prettig en kan blessures voorkomen.

Mocht u hulp willen bij het oppakken en opbouwen van het sporten, neem dan contact op met de ervaren en professionele sportaanbieders of met een sportfysiotherapeut in Lunteren.

Marcella Meijer-van den Brink

Sportfysiotherapeut