Dementie? Of tóch gewoon vergeetachtig…?

Februari 2022…

Jong of oud, allemaal vergeten we weleens namen, afspraken of verjaardagen. Je staat in de supermarkt en je weet niet meer wat je wilde kopen. Heel normaal, of zou er toch beginnende dementie in het spel zijn?!

Vooral ouderen hebben weleens dit soort gedachten. Het geheugen gaat inderdaad wat achteruit wanneer we ouder worden, maar niet zo dramatisch als we soms denken. Vooral het denken en het ophalen van informatie wordt trager. Ook het leren van nieuwe dingen verloopt trager. Deze mentale traagheid kan in allerlei situaties de kop opsteken. Bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens het volgen van gesprekken in een drukke omgeving. In het algemeen is dit niet erg.

Meestal gaat onthouden ook nog prima. Zelfs boodschappenlijstjes hoeven geen problemen op te leveren, mits er een logisch verband of logische volgorde is. Oude informatie is vaak goed opgeborgen, maar vraagt vaak ook meer tijd om op te diepen.

Minder onthouden kan tijdelijk van aard zijn door stress of verdriet, de overgang of het gebruik van bepaalde medicijnen. Dit kan weer overgaan en is niet per se reden tot zorg. Geruststellend is dat cognitieve achteruitgang bij hoge leeftijd veel voorkomt en niet direct betekent dat er sprake is van dementie.

Er zitten ook voordelen aan een ouder brein. Er zit veel levenswijsheid in en ouderen zijn genuanceerder in het denken en kunnen beter complexe beslissingen nemen. Een positieve kijk op het ouder worden geeft meer gezonde levensjaren.

Het is wel verstandig contact op te nemen met de huisarts als je omgeving zich zorgen begint te maken over je vergeetachtigheid en merken dat je hierdoor minder goed functioneert in het dagelijks leven. Als de vergeetachtigheid de hele dag door speelt en je problemen krijgt met het vinden van de weg is er meer aan de hand. Het blijft lastig inschatten, maar een onderzoek kan uitsluitsel geven.

Zijn de klachten mild, dan kan het ook om een milde cognitieve stoornis gaan (MCI). Mensen met MCI vergeten veel en hebben soms moeite met handelingen zoals koffiezetten of zichzelf aankleden. Met slimme briefjes en lijstjes valt er een hoop winst te behalen. De helft krijgt helaas later wel dementie.

Wanneer de huisarts vermoedt dat je meer dan normale geheugenklachten hebt, dan kan hij je verwijzen naar een geheugenpoli of een ziekenhuisafdeling waar ze gespecialiseerd zijn in geheugenklachten. Meestal kom je dan bij de geriater of neuropsycholoog terecht.

De problemen zijn te vertragen door actief te blijven in zowel sociaal, mentaal en lichamelijk opzicht. Gezond eten past daar ook bij. Vragen over hoe deze adviezen eruitzien? Maak een afspraak bij je huisarts of (geriatrie)fysiotherapeut.

Tom Adding, geriatriefysiotherapeut

Therapeutisch Centrum Lunteren