Kiezen op elkaar en nog even volhouden!

Januari 2022…

Veel mensen verbijten zich door werkdruk, omdat ze zich opgesloten voelen, omdat men financiële zorgen heeft of omdat men zich niet veilig voelt door het rondgaande coronavirus. 

Het is dan wel beter om te stoppen met je kiezen op elkaar te zetten. In onze fysiotherapiepraktijk zien we in deze coronaperiode naast veel patiënten met COVID-gerelateerde klachten ook dagelijks patiënten met klachten als hoofdpijn, nekpijn en kaakpijn, omdat mensen zich verbijten. 

Je kaakspieren zijn zo’n beetje de sterkste spieren die we hebben in ons lichaam en wanneer we deze continu aanspannen, is dat niet goed voor ons. Je kiezen moet je eigenlijk alleen gebruiken om op voedsel te kauwen. Als je ze de hele dag op elkaar zet, zorgt dat voor enorm veel spanning in het hoofd-halsgebied. De hele dag op kauwgom kauwen heeft overigens eenzelfde effect.  

Bij mensen die regelmatig hun kaken op elkaar klemmen en/of met hun kiezen op elkaar knarsen, kan dit voor knappende en soms vastzittende kaakgewrichten zorgen. Daarnaast zorgt tandenknarsen en kaakklemmen ook voor beschadigingen aan het gebit waardoor stukken kies kunnen afbreken of kronen kunnen barsten.

Er zitten nog meer nadelen aan dit knarsen en klemmen. Zo kan een effect van deze toegenomen spanningen in hoofd-, hals- en nekregio duizeligheid zijn. Door deze spanningen worden soms onjuiste of verkeerde signalen vanuit de spierspoelen in de nek naar het evenwichtsorgaan gestuurd, met als gevolg een gevoel van duizeligheid. Een ander effect is de steeds vaker voorkomende klacht tinnitus (oorsuizen). Als nekwervels en kaakgewrichten stijver worden, kan dit namelijk zorgen voor meer oorsuizen. 

Mocht je door de afgelopen periode veel spierspanningen hebben opgebouwd en lukt het je niet om deze zelf te verminderen, dan kan je altijd de hulp inroepen van je plaatselijke fysiotherapeut. De behandeling zou o.a. kunnen bestaan uit het geven van advies, het afleren van parafuncties (hieronder verstaan we o.a. het tandenknarsen en klemmen) en het masseren van gespannen hoofd-, hals- en kaakspieren. Verder worden er oefeningen gegeven voor het vergroten van de mondopening en het verbeteren van de beweeglijkheid van de nekwervels. 

John Peerdeman, orofaciaal (kaak) fysiotherapeut 

Therapeutisch Centrum Lunteren