Fysiotherapie en gehoorklachten

Februari 2024…

Met gehoorklachten naar de fysiotherapeut? Het lijkt een niet zo voor de hand liggende optie, maar als je verder leest zal je begrijpen dat dit zeker het overwegen waard is. 

Mijn naam is John Peerdeman en ik werk als kaakfysiotherapeut (oftewel orofaciaal fysiotherapeut) bij Therapeutisch Centrum Lunteren. Met mijn specialisatie behandel ik veel mensen met hoofd-, hals- en kaakklachten zoals hoofdpijn, duizeligheid, knappende kaken en tandenknarsen. De meeste verwijzingen krijg ik echter niet van tandartsen maar juist van KNO-artsen. Zij sturen mensen door met tinnitus klachten en mensen die last hebben van overgevoeligheid voor bepaalde geluiden. Dit laatste wordt hyperacusis genoemd.

De kaakfysiotherapeut kan een waardevolle rol spelen bij hyperacusis. Fysiotherapie kan helpen bij het verminderen van de fysieke en emotionele stress die vaak gepaard gaat met hyperacusis. Door middel van ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen kan een kaakfysiotherapeut patiënten leren om beter om te gaan met de angst en spanning die kunnen ontstaan als reactie op overmatige geluidsprikkels.

Daarnaast kan kaakfysiotherapie een rol spelen in het verbeteren van de functie van nek- en kaakgewrichten aangezien deze gebieden nauw verbonden zijn met het gehoorsysteem. Een kaakfysiotherapeut kan patiënten helpen bij het verminderen van spierspanning door massage. Ook mobilisatie van deze gewrichten kan zorgen voor vermindering van deze gehoorklachten.

Kortom, kaakfysiotherapie kan helpen bij hyperacusis (en/of tinnitus) door te focussen op het verminderen van stress, het verbeteren van de mobiliteit van nek- en kaakgewrichten en het ontspannen van de nek- en kaakspieren. Op zijn beurt zorgt dit weer voor een verbetering van de kwaliteit van leven. 

Dus als u de volgende keer bij de KNO-arts bent en hij of zij zegt dat u met uw gehoorklacht naar de orofaciaal fysiotherapeut moet, dan heeft u dat goed gehoord! Hopelijk begrijpt u nu ook waarom. 

Ook zonder verwijzing kunt u contact opnemen met een orofaciaal fysiotherapeut bij u in de buurt. 

John Peerdeman

Orofaciaal fysiotherapeut 

Therapeutisch Centrum Lunteren.