Gillende keukenmeiden in mijn oor…

December 2020…

Het einde van het jaar is in zicht en nu al wordt menigeen gek van al dat vuurwerk dat te vroeg wordt afschoten. Vuurwerk is natuurlijk best mooi als het in de lucht mooie vormen en kleuren laat zien, maar het nadeel is dat dit gepaard gaat met flinke knallen en hoge fluittonen. Tijdens oud en nieuw hebben we allemaal wel eens last gehad van piepende oren na al dat geknal. Gelukkig is dat bij de meeste mensen de volgende dag weer over.

Er zijn echter mensen die het hele jaar door last van piepende en fluitende oren hebben. Dit noemen we tinnitus of oorsuizen. Bij de één is dat geluid licht op de achtergrond aanwezig, maar bij de ander is dat geluid allesoverheersend. Soms zelfs zo erg dat ze hun dagelijkse werkzaamheden of huishoudelijke activiteiten maar moeilijk kunnen volhouden. Door het aanhoudende gesuis is het zeer lastig je goed te concentreren op je taken. Ook kan het je slapeloze nachten bezorgen. 

Lang werd gedacht dat je niks aan oorsuizen kan doen en dat men er maar mee moest leren leven. Gelukkig merken orofaciaal (kaak) fysiotherapeuten, vaak in nauwe samenwerking met KNO-artsen, dat er wel degelijk iets aan gedaan kan worden. Bij veel mensen met tinnitus is er sprake van verhoogde spierspanning in het hoofd/hals gebied en rond de kaken. Als die spieren ontspannen en nek- en kaakgewrichten weer beweeglijk gemaakt worden ziet men bij veel mensen een sterke vermindering van deze klachten. 

Mocht u last hebben van tinnitus/oorsuizen maak dan gerust een afspraak bij een orofaciaal fysiotherapeut om te kijken of dit in uw specifieke geval ook lukt. 

Ondanks het vuurwerkverbod blijft het oppassen; bescherm je oren bij harde geluiden. Voorkomen is beter dan genezen!
Iedereen alvast een rustige jaarwisseling gewenst! 

John Peerdeman

Orofaciaal Fysiotherapeut

Therapeutisch Centrum Lunteren

P.S. Een Orofaciaal Fysiotherapeut is o.a. gespecialiseerd in behandeling van mensen met klachten als hoofdpijn, duizeligheid, kaakpijn en dus ook tinnitus/oorsuizen.