Therapeutisch Centrum Lunteren in ‘coronatijd’.

Januari 2021…

Eindelijk is het dan zover… Na een paar jaar van voorbereiding ga ik Jan opvolgen als mede-praktijkeigenaar van Therapeutisch Centrum Lunteren! Een dag meer werken, andere werkzaamheden erbij; het is even wennen, maar vooral héél erg leuk. Ik merkte dat ik er juist energie van kreeg. 

Totdat het 15 maart werd. Een feestdag in huize van Houten (onze dochter is dan jarig), die dit jaar wat sober verliep. ’s Avonds een persconferentie die alles onzeker maakte en overhoopgooide. Toen de visite weg was hebben Pieter en ik telefonisch crisisoverleg gevoerd. Aan het einde van dat gesprek deelde hij ook nog even mee dat hij de volgende dag niet op de praktijk zou zijn, omdat hij zich niet lekker voelde. Corona? We zullen het nooit weten, want er werd toen nog niet getest. Wel was zeker dat hij er twee weken niet was. 

Twee weken waarin de praktijk vol kwam te hangen met protocollen en regels. Iets waar ik een vreselijke hekel aan heb! En we kwamen met z’n allen langzaam maar zeker stil te staan. Opeens zaten we allemaal achter onze laptop te werken. Bellen, beeldbellen en oefenschema’s maken voor iedereen. 

Een tijd van onzekerheid volgde; we mochten alleen strikt noodzakelijke zorg leveren, maar wat is strikt noodzakelijk? Financieel was er veel onzeker en de regelgeving veranderde continu. Er werden vanuit de beroepsgroep stroomschema’s gemaakt die ongeveer 3 keer per week werden aangepast. Vragen van collega’s moesten beantwoord worden, wat we ook niet altijd konden. 

Als ik het even niet meer overzag was daar gelukkig Pieter. Als hij er een hard hoofd in had of het allemaal goed zou komen, zag ik het weer beter zitten. 

Na een week of zes konden we gelukkig weer ‘op gaan schalen’. Op een ingelaste klusdag hebben we de wachtkamer uitgekleed; kranten, koffie en meerdere stoelen zijn weggehaald. Er werden schermen ophangen in de praktijk en looproutes werden duidelijk. Weer een tijdje later zijn ook de mondkapjes ingevoerd. 

Nu is er nog steeds wel onzekerheid, zijn de verwijzingen van patiënten na een operatie zeker niet op peil en ziet de praktijk er anders uit dan we graag zouden willen. Maar we kunnen met mondkapje op gelukkig wel ‘gewoon’ ons werk doen. We zijn blij dat we weer klaar kunnen staan voor de Lunteranen! Dank ook voor uw vertrouwen en dat u ook in deze tijd naar ons toe blijft komen!

Terugkijkend was het een veelbewogen eerste ondernemersjaar. Maar volgens mij zijn Pieter en ik een goed team gebleken, samen met alle collega’s! Na zo’n eerste jaar kunnen we alles aan…!

Geke van Houten

Oedeem- en oncologiefysiotherapeut 

Therapeutisch Centrum Lunteren