Bij de ziekte van Parkinson sterven de hersencellen die dopamine aanmaken versneld af. Dopamine is een stofje dat ervoor zorgt dat signalen van de ene naar de andere hersencel worden doorgegeven. Hoe de ziekte veroorzaakt wordt, is nog niet precies bekend. Parkinson heeft geen invloed op de levensverwachting, maar wel op de kwaliteit van leven. De ziekte is heel complex en kan veel verschillende klachten tot gevolg hebben. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op het krijgen van Parkinson. Bij een klein deel van de patiënten speelt erfelijkheid een rol.
Als je de ziekte van Parkinson hebt, wordt bewegen steeds lastiger. Toch is het belangrijk om actief te blijven en te zorgen dat je conditie niet onnodig nog verder achteruitgaat. Beweging zou een onderdeel moeten worden van je dagelijkse routine; zo houd je het langer vol.
Op een dag heeft een parkinsonpatiënt waarschijnlijk goede en minder goede periodes. Dit heeft te maken met het tijdstip waarop de Parkinsonmedicatie gebruikt wordt. Gebruik maken van de goede momenten is slim. Men heeft dan minder last van de ziekte, waardoor bewegen gemakkelijker én leuker is. Het beste is om op verschillende manieren aan lichaamsbeweging te doen. De ene dag oefeningen om de spieren sterker te maken en de volgende dag werken aan uithoudingsvermogen.
Wat kan de (geriatrie)fysiotherapeut voor iemand met Parkinson betekenen?
Tijdens elk stadium van de ziekte van Parkinson kan men voor informatie of advies op maat terecht bij een fysiotherapeut. Het kan zinvol zijn om naar een fysiotherapeut te gaan die gespecialiseerd en aangesloten is bij het Parkinsonnet. Als het nodig is, kan een fysiotherapeut ook behandelen. Bij de ziekte van Parkinson richt fysiotherapeutische behandeling zich op het voorkomen, stabiliseren of verminderen van de problemen tijdens het bewegen. Ook kan de fysiotherapeut helpen bij het opbouwen of onderhouden van conditie, kracht, balans en de verbetering van specifieke, dagelijkse activiteiten.
Het is verstandig om naar een fysiotherapeut te gaan als je:
- wilt leren hoe je met deze ziekte zo goed mogelijk kunt bewegen.
- het lastig vindt om geregeld aan lichaamsbeweging te doen.
- vragen hebt over (veilige en passende) lichaamsbeweging.
- problemen hebt bij ‘normale’ dagelijkse activiteiten zoals lopen, opstaan uit een stoel, omdraaien in bed of in de auto stappen.
- bang bent om te vallen of (bijna) gevallen bent.
- pijn hebt, bijvoorbeeld in je nek, rug of schouders.
Binnen onze praktijk is Tom Adding de specialist op het gebied van de ziekte van Parkinson (Tom is al lid van Parkinsonnet sinds de oprichting van dat netwerk).