De Winterstop

December 2021…

De winterstop is een periode waarin niet gevoetbald wordt tijdens de koude wintermaanden. Dit met als doel om de voetballers en sportvelden te ontzien. Helaas is door Corona de winterstop dit sportseizoen eerder begonnen dan de bedoeling was.

Lichamelijke inactiviteit leidt binnen een paar weken tot verlies van conditie. Je lichaam krijgt geen trainingsprikkels meer als je stopt met sporten en dit zorgt voor allerlei lichamelijke veranderingen, zoals afname van spierkracht en uithoudingsvermogen. De eerste trainingen na de winterstop zullen flink tegenvallen en de kans op een blessure is groter. De belangrijkste verklaring is de te snelle en te intensieve opbouw van de trainingen en wedstrijden in verhouding met de conditionele basis van de sporters. Het advies is dan ook om tijdens de winterstop sportief actief te blijven, zodat de basisconditie goed blijft. 

Voor een sport als voetbal, waarbij het loopvermogen belangrijk is, zou hardlopen een goed alternatief zijn. Hiermee wordt het uithoudingsvermogen getraind en dit is belangrijk om te kunnen aanvallen, verdedigen en het schakelen hierin. Er kan afgewisseld worden in duurlopen en intervaltraining. De hardlooptrainingen kunnen aangepast worden aan je positie op het voetbalveld en welke vaardigheden je daarbij nodig hebt. Naast hardlopen kan je ook verschillende dynamische loopvormen doen. Om blessures te voorkomen is het belangrijk om, naast het trainen van uithoudingsvermogen, ook stabiliteitsoefeningen en spierversterkende oefeningen te doen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld het FIFA 11+ programma gebruiken. Dit is een trainingsprogramma voor voetballers van alle niveaus met als doel het voorkomen van blessures. Het programma bestaat uit verschillende loopvormen en oefeningen gericht op balans, coördinatie, behendigheid en explosiviteit. 

Na de winterstop is een goede trainingsopbouw heel belangrijk. Op deze manier worden blessures voorkomen en verbeteren prestaties. Bouw de intensiteit en frequentie van de trainingen geleidelijk aan op en stem de belasting van de training af op de belastbaarheid. Daag je lichaam uit om verbetering te krijgen, maar voorkom overbelasting. 

Neem contact op met de ervaren en professionele sportaanbieders of met een sportfysiotherapeut in Lunteren als begeleiding nodig is tijdens of na de winterstop.

Fijne feestdagen gewenst!

Marcella Meijer-van den Brink

Sportfysiotherapeut Therapeutisch Centrum Lunteren