“Pi(e)n in de nek of in het heufd?”

November 2021…

Ongeveer 70% van de bevolking heeft op een bepaald moment tijdens zijn leven last van nek- schouder- en hoofdpijnklachten. Mannen hebben 15% kans op het krijgen van pijnklachten vanuit de nekgewrichten, dames hebben met 23% een iets hoger risico op het krijgen van nekklachten.
Een groot deel van deze klachten wordt veroorzaakt door een verkeerde werkhouding, instelling van het bureau of werkplekinrichting. Maar ook door een verkeerde zithouding op de bank wanneer u een avondje ontspanning zoekt. 

Digitale middelen zoals een ipad of smartphone zijn daarbij één van de veroorzakers. Het turen naar een schermpje vanuit een verkeerde zit- of sta houding duurt al snel enkele uren per dag. 

Dat fysiotherapie bij dit soort klachten vaak goed helpt is bij de meeste mensen wel bekend.  Eén van de behandelvormen die tegenwoordig vaak door fysiotherapeuten wordt toegepast is Dry needling. 

Dry needling is een vorm van therapie om aanhoudende pijnklachten vanuit de nek- en schouderspieren, die veelal nek- en hoofdpijnklachten veroorzaken, te doen verminderen. Dit doet de therapeut door middel van een ‘droge’ acupunctuurnaald (d.w.z. zonder vloeistof in te spuiten). Hij prikt daarbij in een gedeelte van de spier waar de knopen zitten. Door hierin te prikken wordt de spanning in de spier / spiervezel weer genormaliseerd. Dit prikken is meestal niet pijnlijk en geeft soms een soort ‘kramp’- gevoel in de spier. Hierna ontspant de spier en kunt u weer beter bewegen. U krijgt meestal een aantal oefeningen mee om het effect vast te houden. Binnen een paar behandelingen is vaak al duidelijk of dit u goed helpt.

Als u denkt dat deze vorm van therapie iets voor u is, kunt u in Lunteren een afspraak maken bij één van de fysiotherapeuten die in nek- schouder- en hoofdpijnklachten gespecialiseerd zijn en deze therapievorm beheersen. In Therapeutisch Centrum Lunteren zijn dit Hans Takken en John Peerdeman.