September 2021…
Nu de vakantieperiode voorbij is start het dagelijkse leven weer. Gelukkig zijn de scholen weer open, kunnen mensen weer (gedeeltelijk) terug naar kantoor en mag er weer gesport worden in teamverband. Ook stroomt de agenda weer vol met sociale activiteiten. Corona had een positieve invloed op de leefstijl van de meeste mensen, er kwam meer tijd en rust.
Het thuiswerken heeft zo ook zijn voordelen voor mensen die 20x per dag naar het toilet moeten. Fijn, je eigen wc binnen bereik en geen collega die vraagt: ‘Moet je nou alweer?’ Naar het toilet gaan om te ontlasten is thuis vaak prettiger dan op het werk.
Gelukkig gaat een deel van de mensen zonder problemen naar het toilet, zowel thuis als op het werk. Veel mensen hebben er echter wel moeite mee. Dit kan zich uiten op meerdere manieren:
- Vaak moeten plassen/ontlasten
- Moeite hebben met ophouden
- Urine of ontlasting verliezen, bijvoorbeeld bij lachen of kracht zetten
- Niet gemakkelijk kunnen starten met plassen of ontlasten
Dit zijn problemen die veel hinder geven in het dagelijks leven. Er wordt niet gemakkelijk over gesproken en vaak denkt men dat er niks aan te doen is. Dit is gelukkig niet helemaal waar.
Er zijn namelijk spieren die een belangrijke rol spelen bij een toiletbezoek. Dit zijn de bekkenbodemspieren. Deze zitten onderin het bekken en ondersteunen de blaas, darmen, baarmoeder of de prostaat. Ze hebben een doorlaatfunctie als u op de wc zit, maar zorgen ook dat u kan ophouden. Daarnaast spelen zij een rol bij het vrijen.
Als uw bekkenbodemspieren niet goed functioneren of beschadigd zijn door een operatie of bevalling, kunt u klachten krijgen in dit gebied. De bekkenfysiotherapeut kan u uitleg geven over de werking hiervan en kan u leren hoe u ze op een goede manier gebruikt. Dit kan uw klachten vaak al snel doen afnemen.
Maud Sterk
Bekkenfysiotherapeut (i.o.)
Therapeutisch Centrum Lunteren