Mei 2021…
Vallen komt frequent voor bij het stijgen van de leeftijd. Vaak zijn dit valpartijen die niet passen bij de activiteit die op dat moment wordt uitgevoerd. Vallen als keeper of bij judo is logisch, omdat dit nu eenmaal bij de sport hoort. Maar val je bijvoorbeeld over een laag drempeltje of doordat je uit evenwicht wordt gebracht door een verkeerde stap, dan klopt dat niet.
Kun je na een ongewenste valpartij weer opstaan en kom je er zonder kleerscheuren vanaf dan mag je van geluk spreken. Maar breek je bijvoorbeeld een bot dan kunnen de gevolgen zeer vervelend zijn.
Bij osteoporose is het risico op het breken van een bot veel groter. Osteoporose (verminderde botdichtheid) is een chronische aandoening die vooral bij ouderen voorkomt. Mede als gevolg van de vergrijzing en de veranderende leefstijl neemt dit aantal patiënten sterk toe. Daarnaast hebben ouderen vaak andere aandoeningen, waarvoor ze nogal eens medicijnen gebruiken die de kans op osteoporose kunnen vergroten. Je zou verwachten dat na een botbreuk de botdichtheid wordt gemeten om te kijken of er sprake is van osteoporose, zodat dit behandeld kan worden. Helaas wordt deze meting maar bij een klein deel van de mensen uitgevoerd. Terwijl het risico op het krijgen van een nieuwe botbreuk na de eerste breuk heel erg groot is. Opsporen en behandelen van osteoporose is dus essentieel.
Bij vallen is het natuurlijk ook van belang te achterhalen welke risico’s er spelen en deze aan te pakken (valinterventies). Dit verlaagt het risico op vallen.
Je botten sterk houden is belangrijk om het risico op breken bij een val te verkleinen. Door voldoende beweging blijven je spieren en botten sterk. Daarnaast zijn vitamine D en calcium hiervoor erg belangrijk. Vitamine D kan via voedsel worden ingenomen, maar kan ook in onze huid onder invloed van zonlicht (ultraviolette straling) worden gevormd.
Zijn er vragen naar aanleiding van deze tekst, denk je dat je een verhoogd risico hebt op vallen of dat er sprake kan zijn van osteoporose; kom in actie! Neem contact op met je huisarts of behandelend fysiotherapeut voor advies.
Tom Adding
Geriatriefysiotherapeut bij Therapeutisch Centrum Lunteren