Geke van Houten

Geke van Houten – van de Pol

Functie:
Oncologiefysiotherapeut, Oedeemfysiotherapeut, Bekkenfysiotherapeut in opleiding, Praktijkeigenaar
BIG registratienummer: 59065958504

Over mij:
In 2006 ben ik in Utrecht afgestudeerd als fysiotherapeut. Na vier jaar in Veenendaal gewerkt te hebben, kreeg ik in 2010 de kans om bij het Therapeutisch Centrum Lunteren te komen werken, waar ik nog steeds met veel plezier in ons hechte, ambitieuze team van specialisten werk! Sinds januari 2020 ben ik mede-eigenaar van de praktijk en sta samen met Pieter ‘aan het roer’.

In 2008 heb ik de cursus ‘therapeutische lymfedrainage en oedeemtherapie’ gevolgd, waarna ik meer en meer ben gaan werken met patiënten met lymfoedeem en veneus oedeem. Binnen deze patiëntengroep kwam ik veel in contact met mensen met een oncologische achtergrond. Deze groep intrigeerde mij en ik wilde graag een betere basis hebben om hen zo goed mogelijk te begeleiden en te behandelen. Niet alleen op het vlak van oedeem, maar bij alle voorkomende problematiek die kan spelen bij patiënten met een oncologisch probleem of verleden. Daarom ben ik de masteropleiding oncologiefysiotherapie gaan volgen bij Avans+ in Breda, welke ik in 2015 afgerond heb.

Verder heb ik me middels meerdere cursussen verdiept in de ‘fascie’ en de behandeling van littekens en ben ik therapeutisch elastische kousen aan gaan meten.

Het mooie aan mijn werk als oncologiefysiotherapeut vind ik de combinatie van het fysieke en het mentale aspect. Iemand bij kunnen staan en iets voor iemand kunnen betekenen in één van de zwaarste periodes van zijn leven. Of ondersteunen bij de opbouw na de behandelingen in het ziekenhuis. Vaak ben ik naast behandelaar ook coach. Dat geeft mij veel voldoening en plezier in mijn werk.

Begin 2023 ben ik gestart met de masteropleiding bekkenfysiotherapie bij Avans+. Omdat ik al een masteropleiding heb afgerond kan ik deze opleiding verkort volgen en ik hoop deze opleiding dan ook in de zomer van 2024 af te ronden.

De combinatie van oncologie- en bekkenfysiotherapie lijkt mij een hele mooie. Bij grote buikoperaties en oncologische aandoeningen in de buik- of bekkenregio spelen er vaak klachten gerelateerd aan het niet goed functioneren van de bekkenbodem. Alleen de stress en spanning rondom een oncologisch traject kan al aanleiding zijn voor het minder goed functioneren van de bekkenbodem met klachten als pijn in die regio, obstipatie of urineverlies als gevolg. Mooi om ook hierin straks te kunnen ondersteunen!

Natuurlijk ga ik daarnaast ook de overige bekkenbodem gerelateerde klachten als urineverlies, ontlastingsverlies, klachten bij verzakkingen, obstipatie, bekkenpijn, pijn bij het vrijen, heel vaak moeten plassen en klachten rondom de zwangerschap zien en behandelen.

Verder ben ik in de regio actief als bestuurslid binnen het ROF netwerk ‘Oncologie en Palliatieve zorg’, lid (en geregistreerd in het kwaliteitsregister) van de NVFL, onconet en fyonet.

Aandachtsgebieden:
Oncologie, lymfoedeem, veneus oedeem, littekenproblemen, fascie problemen, oncologische revalidatie, klachten veroorzaakt door een oncologische aandoening en/ of de behandeling hiervan (zoals vermoeidheid, conditieverlies, pijn, fibrosering, bewegingsbeperking…), palliatieve en terminale zorg, therapeutisch elastische kousen (steunkousen)